~Why Dont You Get A Job~


i need work.. huu
(credit to 13mirror@ deviantart)


Salam semua.. kenapa begitu susah untuk mendapatkan pekerjaan sekarang nih.. kerja kosong berlambak2 tapi xder satu pon yang melekat kt aku..

"hina sangatkah aku pada pandangan keluargamu"
begitulah lirik lagu yang xde kaitan dengan cerita ini..dendangan Ukays, aku dipaksa kau terpaksa.

ok2 berbalik kepada cerita kerja tadik.. bukan aku jer yang mengalami dilema ini tapi ramai yang kat luar sana tu aku yakin ada masalah yang sama..tensen wehh.. dah nak setahun grad.. tp setakat ni asyik dok training jer.. bape lame lagi nk training ni.. kalo training dapat elaun 3000 puas ati gk laa.. ni 1000 jer pon.. korek2 gigi jer da abes.. kalo tau dgn degree pon susah nk dapat keje, bek pas SPM aritu trus kerja.. untung2 skang ni da 2 3 ribu gk gaji.. nak kata pointer aku x baguihh? memang pon, xlepas 3 pon.. kehkehkeh.. tp member aku yang lepas 3 pon payah nk carik keje.. aduuiii..

"apa salahku, apa salah ibuku, hidupku dirundung pilu"
macam kata2 wali band ni haa.. huuu..

camni punye bergaya pon xde org amik keje ke.. huu

so aku korek2 otak aku ni mencari ape sebab2 nye begitu susah nk carik keje nih.. ni je laa yang aku dapat senaraikan setakat nih.. huuu..

1. Lambakan graduan yang membanjiri pasaran pekerjaan.. IPTA kat malaysia jer da 15 ke 16 universiti.. kalo termasuk IPTS semua.. x ker bejuta2 lemon graduan yang keluar setiap tahun..tap camne nak kawal bende ni.. pendidikan untuk semua kan.. *sigh*

2. Graduan sendiri tu yang memilih kerja.. aku sebagai graduan ingin menyatakan yang kami x pernah memilih kerja.. tapi kerja tu yang memilih kami.. kalo nk ikutkan jobstreet or starjob memang da naik kematu laa dok menghantar resume kt company2 tuh.. tapi haprak.. xde jawapan pon.. huuu..

3. Company yang memilih.. xdinafikan company mmg akan carik yang terbaik untuk bekerja ngan diorang.. tapi kalo da memilih sgt smp bila2 laa aku x keje wehh.. kalo kat iklan pon tulis chinese language tu compulsary mmg xkeje da la.. not being racist or what but thats what happen in reality rite now..

4. Lagi satu company nak yang ade pengalaman jer.. alasan yang mudah ialah xnk membazirkan duit company nk anta training.. cmon laa.. mustahil laa orang2 yang baru grad trus nak ade experience.. everybody start with zero.. huuuu..

5. kabel? ni pon salah satu faktor dimana ramai yang dok tanam anggur skang nih.. huu.. walaupun mereka dok iklankan vacancy kt company diorang, tp sebenarnya awal2 lg diorang da ade calon untuk mengisi jawatan tuh.. the vacancy or interview is just s procedure.. but for those who are really2 qualified for the job, congrats to you.. you deserve it..

ok2.. stakat ni tu jer yang aku tulis.. malas nak pikir lagi.. bikin waaa panasssss telingaaa.. hahaha.. oklaa kepada anda2 diluar sana yang sedang mencarik kerja.. welcome to the club.. kepada rakan2 ku yang sudah mendapat kerja.. millions congrats to you guys/girls.. hehe.. kepada yang ada keje kosong tu, silalah roger2 yerr.. heeee..

yaaa sy masih vacant untuk kerja2 kosong..
silakan yer.. jgn malu2.. hee









p/s: kesimpulannya ialah..
dont give up..
insyaALLAH ader rezeki untuk kita semua..
ALLAH itu maha adil..
aminn..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

7 comments:

kenwooi said...

yeah, dont give up.. that should be the way! =)

kenwooi.com

BD Fabregas said...

admin blogger ump pn tgh tanam anggur ni..

azahlicious said...

ye betolll,, lau sume pon nk xperience..
ble la org yg xde xperience nih nk dpt xperience..uhukkk

chokilala said...

ni ada vacancy. encik k mau jadi supir saya? kehkeh. gurau je. sabar sabar, nanti ada la rezeki encik k tu. hehe

ChesterChaz said...

kenwooi: yeahhhh..i wont giveup..chaiyookk.. :)

BD Fabregas: haha.. jadik admin tu kire keje gk kn.. hehe

azah: tawu xperr.. sian la org2 yang xdak xperience mcm kite ni.. kan kan..

chuki: supir tu ape? mcm tapir ke.. kahkah..emm tu laa.. tgh besabau nih.. huu

Pwincess Farina said...
This comment has been removed by the author.
Pwincess Farina said...

xpe en chester-chaz...doa byk2...jgn tinggal solat...and hantar je resume ke sume tempat yg terfikir dek akal u okies...hantar personally kat company tu...

lg bagus kalau u call dulu and tanye nak address the letter pade sape..who's the recruitment officer...that's what i did...at least you ade that extra advantage!

and...jgn harap sgt jobstreet and segala bagai company yg sewaktu dengannye sbb dorang pun bz nak melayan quote "bejuta2 lemon graduan yang keluar setiap tahun" [kamal sunshine, 2009] heee

so, good luck babe!! do your best and NEVER EVER EVER GIVE UP!

~pwincess~

Post a Comment