~Ha aLif LaM aLif LaM = HALAL~

halal..
apakah maksud halal pada mata korang..
mengikut syarak maksudnya ialah..
sesuatu yang dibolehkan atau dibenarkn..

kat sini malas laa nk ckap yg mane halal yang mane x..
korang pon lebih arif dari aku..
hehe..
just nak share ngan korang jer ni..
about badan2 islam oversea yg diiktiraf oleh JAKIM..

xramai yang tau ade byk gile bdan2 islam ni..
infact aku pun br tau sbb keje aku skang deal with halal matters..
so lpas ni kalo2 jumpe mane2 product yg ade logo ni..
jgn risau mereka selamat digunakan..
InsyaALLAH..

MALAYSIA

ni sume tau.. Halal JAKIM, Malaysia

BELGIUM

Islamic Food Council of Europe

BRUNEI

Religious Council Brunei Darussalam

VIETNAM

Islamic Community of HCMC

TAIWAN

The Chinese Muslims Associations
Taipei Grand Mosque

Thaichung Mosque

THAILAND

The Central Islamic Comittee of Thailand

SINGAPOREMajlis Ugama Islam Singapura

NEW ZEALAND
New Zealand Meat Management
Incorperated

Federations of Islamic Associations
of New Zealand

NETHERLAND

Halal Feed and Food Inspection
Authority

Control Office of Halal Slaughtering &
Halal Quality Control

Total Quality Halal Correct
Certification

INDONESIA

Majelis Ulama Indonesia

GERMANY

Halal Control e.K.

FILIPINA

Islamic Da'wah Council of Philipines

BRAZIL

Federations of Muslims Associations
in Brazil

CHINA

China Islamic Associations

UNITED STATES

Islamic Service of America (ISA)

Halal Food Council South East Asia

The Islamic Food and Nutrition Council of America
(IFANCA)

SOUTH AFRICA

South Africa National Halal Authority
(SANHA)

National Independent Halal Trust
(NIHT)

AUSTRALIA

Islamic Co-ordinating Council of Victoria
(ICCV)

Islamic Associating of Kattaning M

Halal - Sadiq Services

Australian Halal Food Services
(AHFS)

Adelaide Mosque Islamic Society
of South Australia

Khairat Melayu Islam Victoria

The Perth Mosque of Western
Australia Incorperated
The Australian Federation of
Islamic Council Inc.

Ni laa antara badan2 Islam yang diiktiraf JAKIM..
so kalo jumpe lambang ni kat mane2..
time g oversea ke kn..
jgn waswas laa nk guna produk tuh..
ada banyak lagi badan2 Islam antarabangsa yg diiktiraf JAKIM ni..
cthnya dr France, Uruguay, Japan, Denmark..
aku x ltak kt sini sbb xde lambang.. hehe


Sumber : JAKIM


p/s: Mencari yang halal adalah fardu bg umat Islam..
renung2kn dan selamat beramal..
hehe..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Read Comments

2 comments:

shafinas rinoa said...

Thanks for the info Kamal~ bolela saye menggunakan produk-produk mereka dengan yakin dan tanpa was was...hehehe

emiey said...

em,byk gk ek logo2 halal yg diyakini..lpas ni sng la nk gune produk tnpa was-was

Post a Comment